Føde
Krebsen er mest aktiv om natten, hvor den stort set er altædende. Den æder insektlarver, muslinger, snegle, fiskerogn, svækkede fisk samt rodskud af vandranunkel, tusindblad og kransnål. Til gengæld er krebsen selv udsat for at blive ædt af aborrer, gedder og ål.
Skalskifte
For at vokse må krebsen skifte sin stive skal. Fra den smider den gamle skal, til den nye er færdighærdet, går der 8-10 dage. Kun i denne periode uden skal kan krebsen vokse. Ungkrebs skifter skal 7-8 gange årligt, hvorimod de voksne hunner skifter skal en enkelt gang om året. De voksne hanner skifter skal to gange årligt og opnår derved at blive større end hunnerne.
Formering
Krebsen bliver kønsmoden som 3-årig og måler da 7-8 centimeter. Parringen finder sted i september-november, hvor hannen afsætter en slimkapsel med sæd på hunnen nær æggelederens udmunding. Æggene bliver 3-6 uger senere afsat mellem halefødderne i en slim, der samtidig opløser sædkapslerne, hvorved sædcellerne bliver frigjort og befrugter æggene. Hunnen bærer de 50-350 æg under bagkroppen i et halvt år. Omkring 10 % af æggene overlever.